Proč nepoužívat běžné vložky a tampony

Proč nepoužívat běžné vložky a tampony.

Dříve jsem se tímto tématem nezabývala a ani by mě nenapadlo proč bych měla. Přece je normální používat tampony a vložky, používají je všechny ženy. Jsem ovšem ráda, že jsem se dostala ke článkům a studiím, které mi otevřely oči a já se rozhodla udělat změnu i v této oblasti.

Opravdu chceš vědět, co vše tyto pomůcky obsahují?

Ženská sliznice je díky svému tenkému povrchu daleko citlivější a dokáže snadno absorbovat větší množství chemikálií než pokožka našeho těla. Tudíž je vaginální prostředí jedno z nejzranitelnějších míst na našem těle, které si zaslouží tu nejlepší péči. Vaginální prostředí musí mít své PH v normě a potřebuje mít i dostatek zdravého mikrobiomu.

 

A tady již máme seznam prevítů, které najdeme ve vložkách a tamponech.

1. Rayon

Rayon (nebo také viskóza, modal či lyocel) je v potřebách intimní hygieny často používané vlákno z čištěné celulózy. Jeho vlákna se během používání uvolňují a zůstávají uvnitř pochvy, kde dochází k podráždění, drobným poraněním a zánětům. Při používání rayonu se zvyšuje výskyt syndromu toxického šoku (TSS). Vzhledem k tomu, že rayon je polosyntetický materiál a syntetický materiál použitý v tamponech má vysokou vstřebatelnost, vysušuje sliznici. Nenasává jen krev, ale i důležitou slizniční sekreci, čimž sliznice zůstává vysušená a dochází k tvorbě malých vředů. Zároveň syntetické tampony zanechávají na sliznici zbytky koncentrovaných bílkovin, které jsou využívány stafilokokovými bakteriemi. Následná produkce toxinů těmito bakteriemi je pak důvodem častých výtoků.

 

2. Bavlna

Bavlník je nejsprejovanější plodinou na světě. Stříká se herbicidy, pesticidy, hnojivy a dalšími chemikáliemi. A část těchto chemikálií zůstává na bavlně samotné, ze které se pak vyrábějí hygienické pomůcky. V r. 2013 nechala organizace Naturally Savvy nezávisle otestovat vzorky tamponů jedné značky. Zjistila v nich přítomnost zbytků pesticidů a herbicidů, z nichž některé jsou označovány jako možné karcinogeny a endokrinní disruptory (látky ovlivňující funkci hormonálního systému). Navíc bývají vložky často i ovoňané nebo obsahují neutralizátor pachu, což jsou další chemické látky, které do našeho těla nepatří. Vložky taktéž mají často na spodní straně umělou vrstvu, která má zabránit protékání krve a ušpinění spodního prádla. Ta však brání pokožce v dýchání, čímže se zvyšuje riziko vzniku poševních infekcí. Dlouhodobé užívání tamponů může vést ke vzniku rakoviny děložního čípku či endometriózy. Obě tato onemocnění mohou být způsobena sloučeninami chloru – dioxiny, či pesticidy užívanými během pěstování bavlny.

 

3. Chlor

Nejznámější nebezpečnou látkou v tamponech je dioxin, který je vedlejším produktem vznikajícím při bělení tampónů a vložek chlorem (tím bělí téměř všichni velkovýrobci). Opakované vystavování se působení dioxinu podstatně zvyšuje riziko rakoviny. Souvisí také s hormonální nerovnováhou, supresí imunitních buněk, vývojovými poruchami, poškozením reprodukčních orgánů (výsledkem může být až neplodnost), spontánními potraty, poškozením plodu apod. Dioxin má schopnost shromažďovat se v těle ženy, a to zejména v tucích a mateřském mléce.

Neexistuje žádný důvod, proč by měly být hygienické pomůcky běleny.

 

4. Plast

Bohužel, neexistuje povinnost výrobců uvádět složení, takže je těžké identifikovat plast, který je použit. Většinou se setkáme s měkčeným polyvinylchloridem (PVC), polyetylentereftalátem (PET) nebo polyesterem s polyuretanovým zátěrem (PUL). Navíc díky spotřebě klasických vložek a tamponů s aplikátorem vzniká další plastový odpad, který se v přírodě rozkládá stovky let. Plasty mnohdy obsahují škodlivé ftaláty (negativně ovlivňující hormonální a reprodukční systém) či BPA (Bisfenol-A), který může narušovat hormonální rovnováhu, způsobovat neplodnost, problémy s krevním oběhem, poškozovat endokrinní systém, vyvolávat rakovinu. 

 

Ekologie

Uvádí se, že průměrně žena spotřebuje za život 11tisíc (150kg) vložek a tamponu. Což už je dost velké číslo na to, abychom se zamýšlely nad tím v jaké kvalitně budeme pomůcky nakupovat a používat. Velká většina těchto konvenčních produktů skončí na skládkách, kde může trvat až 450let než se vůbec rozloží, nebo v horším případě skončí na plážích či oceánském dně. Ačkoliv vláda zakázala výrobu plastů na jedno použití, včetně příborů a talířů, vatových tyčinek, brček, míchadel na pití, balónků a polystyrenových nádob na potraviny a nápoje, nenapadlo je zabývat se tak velkým množství plastových odpadů, které vznikají díky jednorázovým hygienickým pomůckám.

 

Co tedy mohu používat?

1. Volná menstruace

Je nejekologičtější metoda, při které nepotřebujete žádné pomůcky, jen sílu svých pánevních svalů a odvahu se do toho pustit. Více informací najdete na internetu.

2. Menstruační kalíšek

Většinou se vyrábí z měkkého lékařského silikonu, latexu nebo termoplastu (TPE). Nejlepší pro naše zdraví jsou ovšem kalíšky ze silikonu, které ze sebe neuvolňují škodlivé látky. Kalíšek ti může vydržet až deset let. Ekologická stopa se tím exponenciálně snižuje a zároveň uděláš radost i svoji peněžence. Ženy se často obávají, že jim kalíšek nepůjde zavádět, vytahovat nebo že proteče. Je pravda, že manipulace s ním může ze začátku dělat někomu problémy. Každá jsme jiná a je potřeba vyzkoušet, co sedí právě tobě. Důležité je vybrat správnou velikost kalíšku.

Menstruační kalíšek si můžeš pořídit pod tímto odkazem www.prirodnitampon.cz

3. Látkové vložky

Neobsahují žádný plast, jsou příjemně měkké, prodyšné, přizpůsobí se tělu, a pokud jsou vyrobeny z BIO bavlny nebělené chlórem, jsou tou nejlepší zdravou a ekologickou alternativou ke klasickým vložkám. Oproti jednorázovkám produkují daleko méně odpadu a používat se dají do opotřebování.  

Vybrat si látkové vložky můžete na odkazu zde.

4. Menstruační kalhotky

Menstruační kalhotky vypadají jako běžné kalhotky. Používají se jako samostatná pomůcka během menstruace, ale můžeš je mít také jako pojistku ke kalíšku, vložce nebo mořské houbě. Moderní materiály zajišťují pohodlí, pocit sucha a nepropustnost. Jsou pratelné, prodyšné a nevytvářejí zbytečný odpad. 

Tyto krásné menstruační kalhotky si můžeš pořídit na tomto odkaze www.prirodnitampon.cz 

5. Mořská houba

Mořská houba nahrazuje tampóny a díky svému 100% přírodnímu původu nezpůsobuje podráždění, neobsahuje chemikálie, nenarušuje pH a nevysušuje sliznici. Eliminuje riziko tvorby alergií a zánětů. Navíc obsahuje minerální sloučeniny prospěšné tělu jako jód, brom, křemík a anorganické soli sodíku. Více o menstruačních houbách, jak s němi zacházet a jak je zavádět, najdeš na této stránce www.omenstruacnichhoubach.cz

Pro nákup menstruačních houbiček navštiv tento eshop zde.

6. Jednorázové vložky a tampony z přírodních materiálu

Na trhu už existují i vložky, které jsou vyrobené buď ze 100% BIO bavlny nebo dřevité celulózy a nejsou bělené chlorem. Jsou bez chemikálií, syntetických vláken a zbytečné parfemace. Nemusíte se tedy bát podráždění či jiných zdravotních rizik. Dokonce místo plastu používají šetrnější, lépe rozložitelné materiály. Jsou to tedy sice jednorázovky, dovolí ale pokožce dýchat a v přírodě se během pár let rozloží.

 

Přeji ti, aby jsi nalezla příjemný způsob jak prožít menstruaci. Vliv to bude mít jak na tvoje zdraví, tak i zdraví planety. A sdílením tohoto článku můžeš dalším ženám ukázat, že existují i jiné možnosti.

 

S láskou Nikol

 

Zdroje:

1. https://www.econea.cz/blog/intimni-hygiena-co-bezni-vyrobci-nereknou/?gclid=CjwKCAjwx7GYBhB7EiwA0d8oexT_8xIWl87RjhJak93dszxUrq788mptQt51OZ2HTSrPX2HATy6MwhoCHMUQAvD_BwE

2. https://www.kalisek.cz/tampony.php

3. https://magazin.biooo.cz/zivotni-styl/zelena-domacnost/chemicke-beleni-tamponu-a-vlozek/prirodni-alternativy-menstruacnich-potreb/?

4. https://wastemanka.cz/mesicni-odpad/

5. https://www.organyc-online.com/chlorinefree.html

6. https://naturallysavvy.com/care/conventional-feminine-hygiene-products-a-womens-issue-with-toxic-implications/