Nepravidelná menstruace a metoda seed cycling

Nepravidelná menstruace aneb řešení podle seed cycling

Nevíš co je seed cycling? 

Česky to můžeme přeložit jako cyklus podle semínek. To znamená, že konzumujeme určité druhy semínek po dobu 14ti dní. Tato prastará praxe tvrdí, že konzumace semen v cyklu, slouží jako přirozený prostředek k vyrovnání ženských hormonů během menstruace, ke zlepšení plodnosti, ke snížení příznaků premenstruačního syndromu, menopauzy, syndromu polycystických ovárií (PCOS), endometriózy, k stimulaci menstruace, aby se menstruace zase vrátila (amenorea) a celkově umí upravit menstruační cyklus, takže je vhodný pro ženy, které trpí na nepravidelnost cyklu, tedy krátký nebo příliš dlouhý cyklus.

Proč zrovna semínka? Semínka jsou nutriční zázrak a měly by být zdravou součástí vyvážené stravy. Jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny, obsahují mnoho látek prospěšných pro náš organismus, jako jsou vitamíny, minerály a nenasycené mastné kyseliny. Jejich konzumace prospívá celému kardiovaskularnímu aparátu i nervovému systému. Takže výhody proč je konzumovat máme opravdu hodně.

Menstruační cyklus se dělí na tyto fáze

  • 1. fáze folikulární - začíná dnem menstruace a trvá do doby ovulace, tedy 1. až 14. den cyklu  (od novu po úplněk) 
  • 2. fáze luteální - začíná ovulací a končí 1. dnem menstruačního krvácení, tedy 15. den až 28. den cyklu (od úplňku po nov)

V první fázi cyklu je dominantní hormon estrogen, který klesá po ovulaci a nastupuje hormon progesteron. Tyto hormony by měly být v rovnováze, pokud tomu tak není, můžeme se objevit silný PMS syndrom, akné, amenorea, anovulační cykly, menstruační křeče a nepravidelný cyklus.

Samozřejmě, že každý cyklus je jinak dlouhý, takže se řiď svou délkou cyklu. Pokud menstruace nemáš vůbec, můžeš se řídit fázemi měsíce

Začneme s folikulární fázi

V této době se doporučuje jíst semínka, která stimulují produkci estrogenu. Na to jsou dobrá lněná a dýňová semínka. Tato semínka mají vysoký obsah vitamínu E, který pomáhá snížit silný PMS syndrom. Dále se vyznačují vysokým obsahem omega 3 mastných kyselin, které podporují průtok krve do dělohy a pomáhají udržovat zdravé buněčné membrány.

A kolik jich jíst?

1 - 2 lžíce dýňových semínek a 1 - 2 lžíce lněných semínek denně

Fáze luteální

V této fázi se doporučuje jíst slunečnicová a sezamová semínka. Tedy semínka s vysokým obsahem selenu a omega 6 mastných kyselin. Semínka sezamu obsahují lignany, které pomáhají blokovat přebytek estrogenu a zinek, který pomáhá zvyšovat produkci progesteronu. Selen zase podporuje detoxikaci estrogenu v játrech.

A kolik ho jíst?

1 - 2 lžíce slunečnicových semínek a 1 - 2 lžíce sezamových semínek denně

Semínka je nejlepší pomixovat, protože třeba sezamové a lněné semínka jsou tak drobná, že je skoro nemožné je rozkousat a tak projdou trávicím traktem nepoškozená. Je potřeba se dostat až pod slupku a na to je dobrý právě mixér. Pomixovaná semínka dej do uzavíratelné sklenice a schovej do lednice. Směs budeš mít tak vždy po ruce.

K této základní čtveřice si můžeš přidat i jiná hodnotná semínka. Jako třeba mák, který je jeden z největších pokladů v ČR nebo konopná semínka, která jsou unikátní svým obsahem esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3. Dále pak chia i psyllium se dají doplnit.

1. fáze - dýňovo lněný mix

  • 90g mletých dýňových semínek
  • 90g mletých lněných semínek
  • 50g loupaných konopných semínek (pokud koupíš neloupané, musíš je pomixovat jinak nemusíš, protože jsou drcené)
  • 50g chia semínek
  • můžeš přidat i mák, ale opatrně, výrazně ovlivňuje chuť
  • pokud chceš mix jen z dýňových a lněných semínek, uprav si množství 1:1. Na 14 dní probíhající folikulární fáze ti bude stačit 280g

2. fáze - slunečnicovo sezamový mix

  • 90g mletých slunečnicových semínek
  • 90g mletých sezamových semínek
  • 50g loupaných konopných semínek (pokud koupíš neloupané, musíš je pomixovat jinak nemusíš, protože jsou drcené)
  • 50g chia semínek
  • můžeš přidat i mák, ale opatrně, výrazně ovlivňuje chuť
  • pokud chceš mix jen ze slunečnicových a sezamových semínek, uprav si množství 1:1. Na 14 dní probíhající luteální fáze ti bude stačit 280g

Jíst by se měly dvě lžíce denně. Směs si můžeš přidávat do jogurtu, ovesných vloček, do pudingu, salátu či polévky. 

Dám ti dva recepty, jak můžeš semínka využít.

Energetické koule

  • 200g uvařených adzuki fazolí, lískové oříšky nebo mandle, mix semínek, sušené ovoce (meruňky, rozinky, brusinky, švestky, cokoli co máš ráda)
  • všechny ingredience hodíš do mixéru a pomixuješ. Stačí nahrubo nemusí z toho být kaše. Ze vzniklé hmoty připrav kuličky, které můžeš ponořit do rozpuštěné čokolády nebo je můžeš jen obalit v kakau či strouhaném kokosu.
  • no a máš hotovo, věřím, že tuhle pochoutku si zamiluje celá rodina

 

Zdravá snídaně

  • banán, avokádo, kakao a trochu řeckého jogurtu nebo zákysky spolu rozmixujeme a dáme do misky
  • přidáme mix semínek a sušené nebo čerstvé ovoce 
  • přeji dobrou chuť

Věřím, že ti tato metoda bude k prospěchu jako jiným ženám.

K této metodě určitě doporučuji zařadit i napářku. Více o jejich účincích se můžeš dočíst v článku Proč je napářka lepší než bylinný čaj.

 Pokud tě trápí bolestivá menstruace, vyzkoušej tuto směs premenstruační syndrom.

A pokud tě trápí výše zmíněná nepravidelná menstruace, doporučuji směs harmonizace cyklu. Nebo se můžeš podpořit tinkturou Gynex.

S láskou Nikol