Co pomáhá na menstruační bolesti

Jak na bolestivou menstruaci aneb zdravá menstruace

 

Myslím si, že za život každá žena zažila co je to bolestivá menstruace. Pokud ne, gratuluji :-)

Rozlišují se dva typy menstruace. Normální menstruace a zdravá menstruace.

 

Menstruace v dnešním světě

Normální menstruace je taková, při které vám lékař vysvětlí, že je normální když menstruace bolí, je normální mít sraženiny v menstruační krvi, několik dní špinění před menstruaci nebo po ní je také normální a je normální mít nepravidelný cyklus. A už vůbec se nezaobírají otázkou, zda žena ovuluje. Tuto tématiku, většinou gynekolog otevírá, až když žena přijde s tím, že se o miminko již nějakou dobu snaží, ale nejde to.

 

Teď se tedy podíváme, jak vypadá zdravá menstruace.

Jedná se o nebolestivou menstruaci s červenou krví bez velkých kusů sraženin. Cyklus by měl být pravidelný. Normální délka cyklu se uvádí 21 až 35 dní což znamená, že je v pořádku pokud máš cyklus krátký třeba 21 dní nebo dlouhý 35 dní, ale musí se opakovat každý měsíc. V menstruačním cyklu by měla probíhat ovulace nebo přinejmenším mít co nejmenší počet anovulačních cyklů. Menstruace by neměla být ani moc silná ani moc slabá. Špinění před začátkem menstruace by mělo být pouze pár hodin ne dní. A ani po skončení menstruace by nemělo probíhat špinění. 

Možná ti to přijde jako sci-fi, ale věř, že se toho docílit dá a docela jednoduše.

Nemyslím si, že by k nám chtěla být příroda tak krutá, abychom musely každý měsíc trpět.

Teď si trošku více rozebereme různé symptomy a povíme si, co by mohly značit za problém.

Zase ta bolest!!!! Ach jo.

Bolestivá menstruace bývá většinou pár dní před začátkem krvácení nebo i během něho. Intenzita bolesti se liší podle ženy i podle příznaků. Bolest může být slabší, spíše takový tlak v podbřišku nebo může být bolest velmi silná při kterém dochází až k zvracení.

Bolest může být způsobena chladem v děloze. To se může stát tím, že si často sedáme na studenou zem nebo židli. Nebo přes léto nosíme na sobě studené plavky a nepřevlékneme se do suchých. Nebo pokud nosíme odhalená bedra a podbřišek. Tímto se chlad dostane do dělohy a tam může způsobit stagnaci. Většinou se to projevuje velmi silnou až křečovitou menstruaci, která se zmírní působením tepla. Můžeš si to vyzkoušet. Pokud tě začne bolet podbřišek a ulevuje se ti, když si dáš teplé ruce na břicho nebo použiješ nahřátý polštářek či termofor, je to známka chladu v děloze a v tomto případě ti doporučuji udržovat ledviny, bedra a podbřišek v teple. Skvělé je použití pelyňkové moxy. Ty ale doporučuji provádět s nějakým terapeutem, který by tě to případně naučil (pokud jsi z Ostravy můžeš i se mnou). Jednodušší způsob jak si pomoci je, napařování. K tomu je skvělá Premenstruační směs, která prohřívá a zároveň uvolňuje hladké svalstvo. Pokud by tě trápila náladovost před začátkem menstruace, tak k tomu je velmi vhodná tato směs z čínské medicíny Mycostress.

 Cucky v krví?

Dále tady máme známé tmavé sraženiny v menstruační krvi. Ty jsou často doprovázeny i bolestivou menstruací. Sraženiny by v našem těle neměly být, a proto se je děloha snaží vypudit. Děloha se napíná a stahuje, tyto pohyby jsou slabé a tudíž je moc neregistrujeme. Těmito pohyby se děloha snaží vyloučit starou děložní tkáň. Pokud jsou v děloze sraženiny, děloha zvýší tento pohyb, aby sraženiny z těla vyloučila, a proto tento proces doprovází bolest.

Sraženiny mohou vznikat také díky chladu v děloze, ale i stagnací krve v děloze. Toto jsou pojmy, které využívá Tradiční čínská medicína. Pojem stagnace si můžeme představit jako křižovatku. Pokud v těle proudí vše tak jak má (krev i čchi), na semaforu je zelená. Pokud se na semaforu objeví červená, tato energie se v těle zastaví a tento proces doprovází nepříjemné projevy. Našim úkolem je opět tuto energii v těle rozproudit, aby v těle probíhaly všechny procesy hladce. Co se týká sraženin i s tím ti napářka umí pomoci. Umí totiž menstruační krev vyčistit a zároveň ulevit od bolestí. Na tento problém jsou dobré dvě směsi. Pokud míváš bolesti doporučuji Premenstruační směs a pokud bolesti nemíváš stačí směs Měsíční čištění. Napařuje se 4 až 5 dní v řadě před menstruací. V mnoha případech pomáhá i tato tinktura Regalen.

 A co špinění?

Tak a teď se koukneme na špinění před i po menstruaci. Jedná se o hnědou až černou krev. Jak jsem psala výše, špinění by mělo být jen pár hodin před menstruací ne několik dní. Pokud špinění doprovází tvou menstruaci jedná se o starou krev z předchozích cyklů. Jsou to rezidua staré menstruační krve, která ulpěla na děložní sliznici. V tomto případě je napařování velmi žádoucí, protože podpoří samočistící schopnost dělohy. Děloha se tak dočistí a zregeneruje. Napařování je dobré provádět 4 až 5 dní v řadě před menstruací a také po skončení menstruace, na toto je dobrá směs Měsíční čistění.

Toto jsou problémy, které nejsou zdaleka tak vážné a většinou jen znepříjemňují život. Proto se s tím dá krásně pracovat a léčba nebývá tak dlouhá. Bolestivá menstruace může značit i horší problémy, které už vyžadují návštěvu gynekologa.

Mezi ně patří:

  • Endometrióza - více se o této nemoci můžete dočíst v článku Endometrióza a přírodní léčba

  • Myomy

  • Záněty v oblasti pánve – bakteriální infekce, která postihla dělohu, vejcovody nebo vaječníky

  • Adenomyóza – onemocnění, kdy se výstelka děložní dutiny přesouvá do děložní svaloviny

  • Stenóza děložního čípku – jedná se o vzácný jev, při kterém je děložní hrdlo zúžené a tudíž brání odtoku menstruační krvi

Jak si tedy pomoct od bolestivé menstruace?

Pohybem. Je mi jasné, že zrovna tuto chvíli se ti nebude do pohybu moc chtít, ale zkus jen pomalé protahování, jógu, procházku, tanec (skvělé jsou břišní tance). Na bolestivou menstruaci zabírá i pomalé a něžné milování.

Stravou. Skvělé jsou protizánětlivé potraviny jako např. avokádo, borůvky, rajčata, batáty, kysané zelí, mrkev, kapusta, špenát, brokolice, vlašské ořechy, ryby, vývar z kostí. Z koření kurkuma, zázvor, česnek, ženšen, skořice.

Zahřívat se pokud ti teplo zrovna v tomto období dělá dobře. Pokud tě bolí i bedra, prohřívej i je nebo popros partnera, zda by ti neudělal jemnou masáž.

 

Vyhýbej se kouření, alkoholu, kávě a smaženým jídlům. 

Nejlepší kombinace na bolest, která zabírá během půl hodinky je hořčík, zinek a omega 3 mastné kyseliny. 

Pokud ti nic z toho nezabírá, můžeš se na mě obrátit. Koukneme na to a vymyslíme jak postupovat dál, abys měla život bez bolesti :-)

Taktéž se můžeš kouknout na video.

S láskou Nikol